16/9/16

42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Χιλιάδες νέοι στην πρώτη μέρα των τριήμερων εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη

 

Χιλιάδες νέοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας συμμετείχαν στην πρώτη μέρα των εκδηλώσεων του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή στη Θεσσαλονίκη που πραγματοποιείται στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο Σάββατο με την πολιτική ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Από την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων επιβεβαιώθηκε η απήχηση που καταφέρνει να έχει η μεγάλη πολιτική και πολιτιστική γιορτή της Κομμουνιστικής Νεολαίας. Οι χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συζητήσεις για επίκαιρα ζητήματα, αφιερώματα, συναυλίες και να συμμετέχουν σε πολλές ακόμη δραστηριότητες που οργανώθηκαν.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όπως άλλωστε αναμένονταν, βρέθηκαν οι τρεις μεγάλες και ιδιαίτερα φροντισμένες πολιτικές εκθέσεις, με πλούσιο υλικό από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η μεγάλη έκθεση με θέμα «Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Κάτω από την ίδια σημαία συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη», που είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του Κόμματος. Κατάφερε να αναδείξει την αλύγιστη στάση των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών στους τόπους εξορίας και στις φυλακές, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους μπροστά στα βασανιστήρια και στο εκτελεστικό απόσπασμα. Την πλούσια μορφωτική και πολιτιστική δραστηριότητα που ανέπτυξαν ταυτόχρονα δίνοντας ταυτόχρονα τη μάχη της επιβίωσης στις δύσκολες αυτές συνθήκες. Ένα σημαντικό κομμάτι της έκθεσης είναι αφιερωμένο στις γυναίκες εξόριστες αλλά και στις γυναίκες που απ' έξω πάλεψαν για τη στήριξη με κάθε τρόπο των κρατουμένων.
Το ενδιαφέρον νέων και μεγαλύτερων κέντρισε και η έκθεση που είναι αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Μέσα από την έκθεση επιχειρείται μια πρώτη γνωριμία με το ΔΣΕ, το χαρακτήρα και τη δράση του, την προσφορά του, τους δεσμούς του με το λαό από τον οποίο τροφοδοτήθηκε. Μέσα από τις ξεναγήσεις, τονίστηκε η σημασία που έχει να γίνει γνωστός ο χαρακτήρας και η δράση του ΔΣΕ, ιδιαίτερα σήμερα, σε μια περίοδο που χύνονται τόνοι λάσπης για να συκοφαντηθεί η δράση του από τον ταξικό αντίπαλο που στόχο έχει να εμποδίσει τη συνάντηση του λαού με την ιδεολογία του ΚΚΕ.
Μαζική ήταν η προσέλευση και στην έκθεση που λειτουργεί στο Εργατικό Στέκι με τίτλο «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες (1870 - 1936). Η πορεία του Εργατικού Κινήματος 1870 - 1936».